fbpx

A hazai KAP működése – KPMG X CA

A hazai KAP működése – KPMG X CA

2022. március 9-én megrendezésre került a félév első szakmai eseménye, ahol a KPMG megfelelőségi szolgáltatásokat nyújtó részlegének képviselőit, Nagy Julianna menedzsert, Bara Andrea junior menedzsert, és Bűdi Dániel junior auditort, Agribusiness Club tagunkat köszönthettük előadókként.

Nagyon nagy megtiszteltetés volt ez szervezetünk számára, hiszen a KPMG egyike azon „Big Four” vállalatoknak, ami a világ négy legnagyobb adótanácsadó és könyvvizsgáló cégét foglalja magában. Hogy mit is jelent ez? Jelenleg ez a „Négy Nagy” cég fedi le a világ könyvvizsgálati és tanácsadási piacának háromnegyedét. Ebből természetesen következik, hogy igen érdekes és nívós előadásra számíthattunk tőlük. Tagságunk is így gondolta, hiszen hatalmas érdeklődést tanúsított az eseménnyel kapcsolatban. A helyszínt ez esetben is a Meininger biztosította, amelynek előadóterme hamar megtelt a kíváncsi hallgatósággal, továbbá online is jópáran követték az eseményeket.

Az este folyamán a KPMG-s kollégák bemutatója által betekintést nyerhettünk a hazai Közös Agrárpolitika (KAP) működtetésébe, hogy hogyan gazdálkodik Magyarország az európai uniós támogatásokkal, valamint magának a KPMG agrártámogatásokkal foglalkozó részlegének mindennapjaiba. Munkájuk igen sokoldalú, hiszen sokat dolgoznak mind irodában, mind pedig terepen. Egyik legfontosabb feladatuk az EU-s agrár- és vidékfejlesztési támogatási kifizetések rendszerének elemzése, állandó vizsgálata és tanúsítása az Európai Bizottság felé. Ez azt jelenti, hogy amennyiben bármilyen hiányosságot vagy hibát észlelnek, az ő feladatuk ennek orvoslására a megfelelő ajánlások megtétele a tagállami hatóságok felé. A hazai végrehajtást érintő vizsgálataikról végső soron a Bizottság felé jelentenek.

Az évente beérkező félmillió, mindössze 200 támogatási jogcímhez tartozó kérelem jelentős részét vizsgálják, így történhetett, hogy az elmúlt tizenöt év során már mintegy 1137 megállapítást, ajánlást tettek a tagállami hatóságok irányába. Helyszíni ellenőrzéseik során pedig már több mint 1000 esetben vizsgálódtak az ország különböző pontjain. A 2023-ban megjelenő új KAP érkezésével feladatuk még összetettebbé válik majd, így terveik szerint évről évre bővítik majd csapatuk létszámát, hogy lépést tudjanak tartani az új rendszer kihívásaival. 

Az interaktív előadás végén szokás szerint szép számmal érkeztek a jelenlévőktől a további kérdések, melyekre előadóink készségesen, sok esetben akár egy-egy személyes történet elmesélésével feleltek. A program tagságra gyakorolt pozitív hatásának már kézzelfogható eredményei is vannak, hiszen többen jelezték, hogy szívesen jelentkeznének gyakornoknak a céghez. Reméljük a jövőben ez is segíti majd a két szervezet közös együttműködésének fejlődését.

Urbányi Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük