fbpx

Agribusiness Konferencia 2021

Agribusiness Konferencia 2021

Két év, a pandémiás helyzet miatti kihagyás után 2021. december 8.-án végre újra megrendezésre kerülhetett az Agribusiness Club (CA) diákszervezet kiemelt évvégi eseménye, az Agribusiness Konferencia, melynek a Lurdy Ház adott otthont. Az esemény középpontjában idén is azok az agrár érdeklődésű fiatalok álltak, akiknek szívügyük, hogy felhívják a figyelmet a generációjuk kiemelt jövőbeni fontosságára.  

A megnyitón köszöntőt mondott Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója, illetve Kerezsi Miklós a Hodler Capital Kft ügyvezető igazgatója. Őket követően pedig Kövesdi Lilla, az Agribusiness Club elnöke tartotta meg beszédét, amiben kitért a 2021-es év eredményeire, és a szervezet jövőbeni terveire. Ekkor tette meg a nagy bejelentést is, miszerint az eddig Corvinus Agribusiness néven futó diákszervezet innentől kezdve Agribusiness Club néven folytatja tevékenységét, emellett pedig arculatát is megváltoztatja. Ennek célja, a diákszervezet a korábbinál sokkal inkább egyetemközivé tétele. Az eddig leginkább Budapesti Corvinus Egyetem központú szervezet a jövőben szeretné a régió minden agrobusiness érdeklődésű diákját tagságába bevonzani.

Ezt követően olyan fiatal, már befutott szakemberek beszámolóit hallgathatta meg a közel 100, fiatalokból álló közönség, amelyek tanulságul szolgálhatnak az egyetemet végző generáció számára. Meséltek meghatározó élményeikről, motivációjukról, illetve számtalan jó tanáccsal is ellátták a nézőközönséget. Itt olyan fiatal tehetségeket hallhattunk, mint Nyakas Ferenc, aki a Bunge Zrt. képviseletében érkezett, vagy Kutas Bendegúz, aki az Agrovir Kft. üzleti tervezője.

A nagyvállalati előadásokat követte a konferencia központi eseménye, mikor is sorra érkeztek a színpadra előadásaikkal olyan Agribusiness Club tagok, akik már most egyetemi éveik alatt is kiemelten foglalkoznak egy-egy témával, vagy az agrárium egy területével. Csányi Bendegúz megosztotta gondolatait egy más vidékről, ahol nagy szerepet játszanak a városból, vidékre visszaköltözők. Holló Bettina elmesélte saját tapasztalatait a családi gazdaságukban történő generációváltásról, melynek keretein belül ő tervez édesapja nyomdokaiba lépni. Borda Áron beszélt a fiatal vállalkozók körében igen fontos témáról, a magyar agrár startupokról és azok ökoszisztémájáról. Szabó Violetta beszámolt a helyi termelők magyarországi szerepéről, azok helyzetéről. Majd végül Urbányi Dávidtól halhattunk egy előadást „Az agrárium perifériáján-fajmegőrzés a díszhaltenyésztésben” címmel. Ebben a különböző fajmegőrző programok és saját tevékenységeinek bemutatásán túl beszélt a környezetvédelem kiemelt szerepéről is. 

Egy beszélgetésekben gazdag kávészünet után következett az esemény záróakkordja, amely két kerekasztal beszélgetést foglalt magában. Az elsőben olyan CA tagokat köszönthettünk, akik az ország, vagy a környező országok különböző egyetemeiről érkeztek, hogy beszámoljanak az eltérő egyetemi tapasztalataikról, miben jobb az egyik intézmény, miben gyengébb esetleg, mennyiben tér el a diákélet, és hogy hogyan találkoztak a CA-val. A második kerekasztal beszélgetés a frappáns „CA-n innen, CA-n túl” nevet kapta, itt olyan alumni tagok beszélgettek, akik a CA-nak köszönhetően dolgoznak munkahelyeiken. Természetesen itt is hallhattunk pár jó tanácsot és megmosolyogtató nosztalgikus történetet.

Az Agribusiness Konferencia 2021-ben is megmutatta, hogy hatalmas szükség van agrár érdeklődésű fiatalokra, akik majd képesek lesznek helytállni ebben a dinamikusan változó ágazatban, és szaktudásuk által 2050-re akár 10 milliárd ember élelmiszerellátására is képesek. Nem véletlen, hogy e diákszervezet mottója: Vidék, Fiatalság, Jövő. Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy visszanézze a konferenciát, a teljes felvétel két részletben megtekinthető az Agribusiness Club Facebook oldalán. 

A videó ezen a linken keresztül elérhető.

Urbányi Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük