fbpx

Cégismertetés és Gomba: Árpád Mutsy előadása az Agribusiness Club-nál

Cégismertetés és Gomba: Árpád Mutsy előadása az Agribusiness Club-nál

2023. 09. 27-én szerdán megtartottuk a 2023/24-es év őszi félévének első szakmai programját. A közösségi programok sorát már természetesen előtte elindítottuk egy piknikezéssel, ahol a nyári szünet után először találkoztunk, így kellemes beszélgetésekkel és közös játékkal telt az esténk. 

A szerdai előadás két szempontból volt különleges számunkra, az egyik az a félév kezdete előtti tervünket, miszerint a közösségünket nagyobb kampánnyal megnyitjuk a MATE-s hallgatók felé, sikerrel zártunk, mivel az előadáson megjelent közel 30 hallgatónak a 60-70 százaléka a gödöllői egyetemről érkezett. 

Minden kedves megjelentnek köszönjük a részvételt. 

A másik szempont, ami miatt különleges volt az előadás az pedig az, hogy az agrárium olyan szektorából tudtunk előadót hívni, amely eddig nem szerepelt a szervezetünk repertoárjában. Az előadónk Mutsy Árpád volt, aki a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa. 

Mi is az a Bio-Fungi Kft.? 

A céget 1991-ben alapította Árpád és kezdetben csak pincében termesztették a gombát pár ember segítségével. Mára a vállalkozás több mint 400 főt foglalkoztat és havonta kb. 1 milliárd forintos bevételt realizálnak. Itthon, illetve a regionális szinten is piacban meghatározó szerepet töltenek be a gombapiacban. 

Árpád a másfél órás előadása során több témát is érintett, többek között a saját cégének történetét, termesztési technológiákat, a gombatermesztés fenntarthatóságát, személyes tapasztalatait és következtetésit osztotta meg a hallgatósággal. 

Természetesen a problémákról is bőven beszélt, említette, hogy mennyire nehéz a gombatermesztést automatizálni, hiszen a gomba szedéséhez finom mozdulatokra van szükség, illetve a megfelelő időpontban kell elválasztani a termőföldtől. Több példát is említette, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani, azonban még nem tudja pótolni az emberi erőforrást. Majd beszélt arról is, hogy a gombatermesztés kezd kimenni a „divatból” egyre kevesebbe, kisebb felületen foglalkoznak vele. Ez annak is köszönhető, hogy Európa több országában nincs hagyománya a gomba fogyasztásának. Ezért az európai termesztőkkel összefogva elindítottak egy kampányt, amely a gomba fogyasztását és jótékony hatásait hirdeti.

Persze, Árpád nem hagyott minket tanácsok nélkül, kiemelte a nyelvtudás fontosságát, a specializációt, a változások folyamatos nyomon követeset, valamint azt, hogy a vezetői skilleket a gyakorlatban tanuljuk meg és járjuk végig azt a bizonyos létrát ahhoz, hogy jó és eredményes vezetők legyünk. 

Ezúton is köszönjük Árpádnak, hogy elfogadta a meghívásunkat és reméljük, hogy a jövőben jobban elmélyíthetjük a kapcsolatot a Bio-Fungi Kft. és a Agribusiness Club között.