fbpx

PigBrother -avagy gépi látást és mesterséges intelligenciát a sertéságazati problémákra

PigBrother -avagy gépi látást és mesterséges intelligenciát a sertéságazati problémákra

2021. 10. 20.-án ismételten egy lebilincselő szakmai előadásban lehetett részünk Domán Csaba jóvoltából, aki a PigBrother termékfejlesztési vezetője. A PigBrother 2017-ben az EN-CO Software Zrt-vel a hátterében egyfajta „spin-off” startup-ként jöhetett létre. Az új projektet arra a felismerésre alapozva hozták létre, hogy a gazdáknak és vágóhidaknak nagy feladatot jelent a sertésállomány pontos monitorozása, darabszám és a hízók testsúlya szempontjából. Ugyan volt már Európában kezdeményezés ezen probléma orvoslására, ám ezeket a technológiákat leginkább újonnan épülő üzemekben tudták beépíteni, a működésükhöz szükséges jelentős mennyiségű infrastruktúra miatt. 

A PigBrother 12 fős csapata 3 év kutatás után, 2021-ben végül több terméket is a piacra tudott dobni, melyek már működésben lévő üzemekben is könnyedén kiépíthetők. Fő szolgáltatásuk, avagy alaptermékük, maga a „PigBrother”, amely egy kamera és a mesterséges intelligencia ötvözésével a sertések súlyát hivatott a lehető legpontosabban megbecsülni. Jelen pillanatban a szoftver 97-98%-os pontosságal képes az adott sertés testsúlyát megállapítani az etető fölött elhelyezett kamera felülnézeti képéből. 

Másik termékük a „PigData”, egy multiszenzor segítségével folyamatosan monitorozza a sertések környezeti feltételeit, úgy mint a hőmérséklet, az ammónia, a szén-dioxid, a páratartalom szintjét, vagy a szállópor koncentrációját. Ezen adatok kiértékelése után a mesterséges intelligencia később javaslatokkal is szolgál a gazdák számára a tartási körülmények optimalizálása érdekében. 

Harmadik termékükként a „PigFlow” került bemutatásra, amely arra szolgál, hogy a gazdák nyomon tudják követni sertéseik fejlődését a teljes rotációs folyamaton keresztül. A beérkező adatokat a szoftver feldolgozza, majd továbbítja a gazdáknak olyan átláthatóbb, érthető formában, hogy abból ők könnyebben tudjanak gazdasági következtetéseket levonni, majd termelékenységük szempontjából fontos döntéseket meghozni. Olyan lényeges információkhoz juthatnak hozzá, minthogy állataik pontosan hány nap alatt érik el az értékesítési súlyukat, azaz hány napig vesznek részt a hízlalási folyamatban. Láthatják még hogyan ingadozik ezen belül a súlygyarapodásuk, vagy éppen karámonként hány sertés van már a megfelelő súlytartományban. Továbbá azt is észlelhetik, ha valamiféle betegség következtében visszaesik a növekedési tendencia, ezáltal pedig még idejében tudnak a problémára reagálni. 

Negyedik termékük a „PigCounter”, amelynek célja a sertésállomány számának pontos meghatározása. Alkalmazása nagyon fontos lehet például vágóhidak esetében, ahol nagyon nagy számú sertésállomány megy keresztül a rendszeren nap mint nap. 

Végül, de nem utolsó sorban megismerhettük a fejlesztés alatt álló „PigSelector”-t, amely a hízók súlyának valós idejű, gyors megállapítására fog szolgálni.

Domán Csaba elmondása szerint partnereiknek ez is egy hatalmas előny, hiszen a fentebbi feladatok elvégzéséhez korábban nagy emberi erőforrásra, sok időre és plusz befektetésekre volt szükség, arról nem is beszélve, hogy az állatoknak is jelentős stresszfaktort jelentett a mérlegelési folyamat. Találkoztak olyan esettel, amikor a fizikai súlymérés miatt pár napig visszaesett az étvágyuk, amivel gyarapodásuk is csökkent, a hízlalási folyamat lassulása pedig végül bevétel csökkenést eredményezett a gazdáknak. Az állományban lévő sertések pontos súlyával azért is fontos tisztában lennie az üzemeknek, mivel a vágóhidak az általuk előírt méretű sertéseket veszik át szívesen további feldolgozásra, hiszen ők is automatizált rendszereket alkalmaznak, amelyek adott méretű sertésekre vannak kalibrálva. Éppen ezért a nem jól válogatott sertésekért büntetést kapnak, ami komoly veszteséget jelenthet a hizlaló cégek számára.

Amellett, hogy a PigBrother jelentősen megkönnyíti partnerei termelési körülményeit, fontos hangsúlyt fektetnek arra is, hogy rendszerük kiépítése se okozzon semmilyen kényelmetlenséget új ügyfeleik számára. Az infrastruktúra kiépítése során igyekeznek a telepi körülményekhez és az ügyfél igényeihez a lehető legrugalmasabban hozzáállni. Jövőbeli terveik is szép számmal akadnak, ilyen például a viselkedéselemzés vagy a súly és környezeti adatok együttes összefüggéseinek vizsgálata. Értékesítés terén 2022 elején már Magyarországon kívül szeretnének több Európai partnernél jelen lenni, majd később termékeikkel betörni az ázsiai és az amerikai piacokra egyaránt. 

Az előadás végén szokás szerint feltehettük kérdéseinket az előadónknak, aki további fél órán keresztül remekül helyt állt kérdéseink össztüzében, rengeteg érdekes információt megosztva velünk. Köszönjük Domán Csabának, a PigBrother termékfejlesztési vezetőjének, hogy remek előadásából bepillantást nyerhettünk az innovatív vállalatuk termékpalettájába, valamint működésükbe. Véleményünk szerint a PigBrother okkal lehet a jövőben a sertéságazat egyik fő megreformálója és mi ehhez is szeretnénk nekik sok sikert kívánni, hogy mindez teljesülhessen! 

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, visszanézheti a teljes előadást a Corvinus Agribusiness hivatalos facebook oldalán. 

Készítette: Urbányi Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük