fbpx

Vetőmagos túránk második állomása a Lajtamag Kft.

Vetőmagos túránk második állomása a Lajtamag Kft.

Üzemlátogatás a Lajtamag Kft.-nél

Szakmai kirándulásunk második napján a Lajtamag Kft.-hez látogattunk, ahol átfogó képet kaphattunk a cégcsoport tevékenységeiről, valamint informatikai- és nyilvántartási rendszeréről.

A vállalkozás fő profilja a vetőmag termelés, -termeltetés és -forgalmazás. A megtermelt vetőmagokat Magyarországon, Nyugat-Európában és a kelet-európai országokban értékesíti a cégcsoport. A magát innovatív vállalkozásnak tekintő Lajtamag Kft. speciális eszközökkel felszerelt laborral és modern gépekkel ellátott vetőmagüzemmel rendelkezik. A vállalat mintegy 1800 hektárnyi területen termel alternatív kultúrákat (többek között olajretket, pohánkát, facéliát, vörösherét, bivalyherét és lucernát valamint őszi-és tavaszi kalászosokat).

A vetőmag üzemben és annak raktárjaiban egyedülálló nyilvántartási rendszer működik. A társaság az üzemméretnek megfelelő mennyiségű informatikai berendezéssel van felszerelve és több saját szerveren is dolgozik, illetve felhő alapú tárhelyre rögzíti adatait. A cégcsoport a  Microsoft Dynamics NAV vállalatirányítási rendszerét, az Agrovir  innovatív vezetői információs szoftverét, valamint egy rádió frekvenciás azonosítórendszert (RFID) alkalmaz mindennapi tevékenységeihez.

A Microsoft Dynamic NAV rendszer pénzügyi, gyártási, vevőkapcsolati, logisztika és kontrolling modulokkal áll a vállalkozás rendelkezésére. A cég informatikai szakembereinek meg van a lehősége arra, hogy saját fejlesztéseket integráljanak a már meglévő rendszerbe. Az egyedi „Lajtamag-funkciók” a szerződéskötés- és labornyilvántartást foglalják magukba.

Az Agrovir elnevezésű szoftver rendelkezik egy táblanyilvántartással, amely termesztési időszakokra van bontva, valamint egy munkaműveletnyilvántartó programot is magába foglal.

Az RFID egy rádiófrekvenciás azonosítórendszer, melynek egyik része termésnyilvántartásra használatos, másik pedig raktári pozícionálásra alkalmazható.

A rendszer alapja az egyedi azonosító szám mely bigbagenként más és más. Ez az azonosító leolvasható az RFID antennával ellátott tablet eszközzel, mely mögött a Navision integráció áll. Ezekhez a számokhoz egy-egy raktári tétel van rendelve, illetve meg van határozva annak faja, fajtája és tartózkodási helye.

A Lajtamag bázis laborjában vetőmag minősítés folyik. A minőség-ellenőrzés folyamata során vizsgálva vannak az input anyagok, a szelektált anyagok és a végtermék tisztaságra, csírára, valamint víztartalomra. Az output minőségének ellenőrzésére azért van szükség, mert ennek segítségével megtudhatjuk, hogy eléri-e a minőségi előírások szintjét.

A cégcsoport látogatásakor lehetőségünk nyílt megtekinteni az aktuális növénytermesztési munkálatokat. A kukoricavetésbe mi is besegítettünk kicsit, már csak azzal is, hogy néhány női tagunk is beugrott a traktorba egy kör erejéig.  

Seiwerth Anna a cégcsoport egyik tulajdonosa elmondta még, hogy a vállalkozás számos fejlesztés előtt áll mind maga a vetőmag üzem területén belül, (teljesen automata csomagolósor beszerzésére fog sor kerülni) mind a labori munkálatok korszerűsítése céljából.

A Lajtamag Kft. nagy hangsúlyt fektet a fiatalos lendület és a tapasztaltabb szakembereik tudásának összehangolására, ennek eredményességét a „Sikeres generációváltás és családi értékek a vezetésben” kitüntetés is alátámasztja.

Simon Szimonetta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük