fbpx

Probstdorfban a Corvinus Agribusiness

Probstdorfban a Corvinus Agribusiness

A vetőmaggyártás csúcsán

Diákszervezetünk 2 napos szakmai kirándulás keretében meglátogatta a Mauthner cégcsoport Probstdorf Saatzucht testvérvállalatát. A Mauthner Közép Európa vezető növénynemesítő és vetőmag előállító vállalatcsoportja, amelyek közül kedvező éghajlati adottságainak és elhelyezkedésének köszönhetően kiemelkedik a Probstdorfban található nemesítőház. A vállalat Magyarországon is képviselteti magát mint, a vasvári székhelyű Karintia Kft., amelynek vezetője Bene Zoltán. Személyesen kísért végig minket a látogatás során és nagy mértékben hozzájárult a látogatás sikerességéhez.

Érkezésünk után szívélyes fogadtatásban volt részünk. Dr. Maria Gohn-Mauthner a Saatzucht Donau Nemesítőház tulajdonosa köszöntött minket, majd Johann Birschitzky ügyvezető előadását hallgathattuk meg a cégcsoport történetéről, illetve jelenlegi tevékenységeiről. A növénynemesítésről tartott rövid bemutatóban kiemelt hangsúlyt fektetett az éghajlatváltozással együtt járó kihívásokra, amelyekkel a vetőmagelőállítás során szembe kell nézni. Megismerkedhettünk a legfontosabb nemesített fajtákkal, amelyek prémium minőséget képviselnek a piacon. Valamint megtudtuk, hogy itt állítják elő legmagasabb genetikai fokú vetőmagokat. Melyeket tovább szaporítva kerülnek a hibrid vetőmagok a gazdákhoz. Az izgalmas előadások után a környéket is megcsodálhattuk és egy Duna-parti ebéd keretében kötetlenebb hangulatban beszélgethettünk vendéglátóinkkal.

A nap folytatásaként az üzemet járhattuk körbe, ahol belátást nyertünk a vetőmagelőállítás teljes folyamatába, a vetőmag tisztításán, válogatásán át a csomagolásig minden lépést röviden bemutatva. A komoly gépesítési technológiák mindenki figyelmét felkeltették, amelyek nagyban hozzájárulnak az egyedülálló minőségű vetőmagok gyártásához, ugyanakkor kiemelték, hogy milyen fontos szerepe van a precíz munkának és odafigyelésnek, mivel egy apró idegen szem mag a továbbszaporítás során akár több ezerszeresen is visszaüthet a gazdáknál.

Az üzemlátogatás után a körbevezetés a kísérleti parcellákon folytatódott, ahol saját szemünkkel is láthattuk a különböző fajták jellegzetességeit. Számos búzaféle, árpa, káposztarepcék és szójafajta került bemutatásra, amelyek más-más tulajdonságokkal, érési idővel, termőképességgel bírnak.

Összességében számos szakmai tudással és tapasztalattal gyarapodtunk és belátást nyertünk a magasfokú vetőmaggyártás és nemesítés rejtelmeibe. Fontos megjegyezni, hogy szervezetünknek ez volt az első igazán szakmai külföldi útja, ezért hálásak vagyunk vendéglátóinknak a lehetőségért.

Usák Szabina és Kis Bettina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük