fbpx

„Fagyvédelem a gyümölcsösökben”-FruitVeb szakmai nap

„Fagyvédelem a gyümölcsösökben”-FruitVeb szakmai nap

2021. október 8.-án lehetőségünk volt részt venni Pilisen, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete által megrendezett „Fagyvédelem a gyümölcsösökben” című szakmai napján. A nagyszerű rendezvény keretein belül, először Dr. Apáti Ferenc FruitVeB elnöke köszöntötte a mintegy 150 fős nézőközönséget, majd ezután a fagykár elleni védekezés szükségességének miértjéről hallgathattunk meg három előadást.

Az elsőt Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke tartotta, aki beszédében bemutatta a 2021 végén induló tavaszi fagykár megelőzését támogató pályázatot. A „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása (VP3-5.1.1.1-21)” című pályázat keretein belül, lehetőségük lesz a gazdáknak, olyan nagy beruházást igénylő technológiai fejlesztéseket eszközölni, amelyek révén nagyban csökkenthetik a tavaszi fagykárok okozta terméskiesés kockázatát, ezzel javítva a termésbiztonságot és növelve a termelékenységüket. A pályázat rendelkezésre álló keretösszege 5 milliárd forint, amelyből pályázóként maximálisan lehívható, vissza nem térítendő összeg 100 millió forint, 80%-os támogatás mellett. A második előadóként Erdődiné Molnár Zsófiát üdvözölhettük, aki az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében tartott bemutatót a gazdáknak a Magyarországra jellemző éghajlati és meteorológiai kérdésekről, valamint a tavaszi fagyok előfordulási gyakoriságáról. Bemutatta a hazánkra jellemző fagytípusokat, időjárási anomáliákat, a klímaváltozás jelentkező hatásait Magyarországon, illetve az elkövetkező években várható további klimatikus hatásokat. Ilyen például a téli középhőmérséklet emelkedése, vagy az egyre gyakoribbá váló tavaszi hidegbetörések. Végül ismét Dr. Apáti Ferencé volt a szó, aki a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet intézetvezetőjeként, egy rendkívül érdekes előadást tartott a tavaszi fagyok elleni védekezés elméleti és gyakorlati hátteréről.

Dr. Apáti Ferenc előadás közben

Az első szekció után következett egy kávészünet, amely remek alkalmat biztosított arra, hogy szakmai napra érkezők elbeszélgethessenek a kiállítókkal, illetve új ismeretségeket köthessenek egymással. Nagy megtiszteltetésünkre a Corvinus Agribusiness tagjainak is sikerült egy rövid szakmai beszélgetést folytatnunk Dr. Apáti Ferenccel, valamint több kiállítóval is. 

Számos kiállító is fogadta a rendezvényre érkező gazdákat

A szünet végeztével újra elfoglaltuk helyeinket a nézőközönség soraiban, majd kezdetét vették a fagyvédelmi technológiákról szóló előadások. Itt a különböző fagyvédelmi technológiákat gyártó és forgalmazó cégek adtak betekintést a kínálatukba, beszéltek termékeik hatékonyságáról, kiemelkedőségéről, technológiai vívmányairól, illetve természetesen azok telepítési feltételeiről, költségeiről. Minden előadás végén, amennyiben ezt szükségesnek érezték a nézők, további kérdéseket is megfogalmazhattak az adott forgalmazóval szemben. Láthattunk függőleges áramú légkeverőket, telepített és mobil szélgépeket, korona alatti és feletti öntözéses rendszereket, illetve fagyvédelmi kályhákat is. 

A gyártók előadásait egy ebédszünet követte, majd a rendezvény utolsó, fakultatív programjaként, többen autóba szálltak, hogy egy közeli ültetvényre látogassanak, ahol gyakorlatban is bemutatásra került több fagyvédelmi gép. Az ültetvényen megtekinthettünk egy telepített Orchard-Rite szélgépet illetve egy F-AirGo V2021 fagyvédőgépet is működés közben. A helyszínen a gépek gyártói további  gyakorlati információkkal is szolgáltak a számunkra.

Fagyvédelmi eszközök a gyakorlatban – ültetvény látogatáson

Remek napot tölthettünk el a Corvinus Agribusiness csapatával ezen a szakmai rendezvényen. Sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk a fagykár elleni védekezés kapcsán. Ezt azért is tartom fontosnak, mivel a jövőben várhatóan egyre nagyobb gondot fog ez jelenteni és jó, hogyha még idejében felkészülnek erre a fiatalgazdák. Amennyiben valaki érdeklődését felkeltettük a FriutVeB szakmai nappal kapcsolatban, a videóanyagokat visszanézheti a Corvinus Agribusiness facebook oldalán.

Szerkesztette és a fotókat készítette: Urbányi Dávid és István Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük