fbpx

FARMDOK a hannoveri Agrotechnika legjobb applikációja 2018-ban

FARMDOK a hannoveri Agrotechnika legjobb applikációja 2018-ban

2019. március 27.-én került megrendezésre a II. Agribusiness konferencia Budapesten, a Grupama Arénában. Az esemény különlegessége, hogy ezt nem egy cég, nem állami intézmény, hanem FIATALOK szervezték. A Corvinus Agribusiness csapatának meghívásának eleget téve hozzávetőleg 200 fő jelent meg. Az esemény fényét tovább emelte, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter volt a fővédnök, valamint az Agrármarketing Centrum szerepelt kiemelt partnerként. Cikksorozatunkban a konferencia előadásait, kerekasztal beszélgetését foglaljuk össze röviden.

Az esemény központjában a generációváltás, az agrárdigitalizáció és a fiatalok álltak. A fiatalokat a mezőgazdaságba egyértelműen az IT-n keresztül lehet leginkább bevonzani. Mára már az idősebb generáció sem tudja elképzelni mindennapi életét az okostelefonja nélkül. Így jutott el a konferenciára a FARMDOK nevű applikáció, amely a 2018-as hannoveri Agritechnika kiállítás legjobb applikáció címét megnyerte. A fiatalságnak a Karintia Kft. fejlesztési vezetője  Kőrösi Tibor mutatta be az applikációjukat.

Az egész történet úgy indult, hogy azt látták, hogy óriási a zaj a mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodás területével kapcsolatban. Annyi fogalom, újdonság, technikai forma van mára már jelen, hogy nehéz az egyszerű gazdának eligazodnia benne. Így igen bonyolult meghatározni, azt hogy ez a fogalom, hogy precíziós mezőgazdaság, mit is jelent. Már nagyapáink idejében is végeztek ilyet, hiszen egy jól vezetett gazdasági számadás is kiváló tanácsadója lehetett az embernek amikor a következő évi tervet akarta összeállítani. A precíziós gazdálkodás alapja tehát a pontos feljegyzés. Itt jön képbe a FARMDOK, ami egy digitális eszköz, amely agrotechnikai műveletek feljegyzésére és tervezésére szolgál, jelen időben.

A FARMDOK egy alsó-ausztriai Agrotechnikai startup-vállalat, tehát gyakorló gazdák fejlesztették ki, ami talán sikerének egyik kulcsa is.  Több eseményen is díjazták az applikációt, így az AgroMash expon is. Mára már több mint 6 országban elérhető és a letöltések száma közel az 50.000-hez.

Hogyan segíti a gazdákat ez az elismert applikáció?

Ahogy korábban említésre került, ma már senki, még a traktorosok sem mennek sehova okostelefonjaik nélkül. A gazdáknak, annak érdekében, hogy javíthassanak hatékonyságukon adatokra van szükségük. Ezt a két tényezőt egyesíti az applikáció, ugyanis itt mindenki könnyen és egyszerűen képes dokumentálni a műveleteit pár kattintással. A nagyon bonyolult és gyors világunkban szükség van egy egyszerű könnyen kezelhető, különösebb oktatás nélkül használható termékre, ami a mezőgazdasági tevékenységeinket képes rögzíteni. Ami még nagyon fontos, hogy traktorfüggetlen és nincs szükség másra csak a traktoros okostelefonjára. Nem kell hozzá folyamatos internetkapcsolat, amint a felhasználó újra wifi közelben lesz automatikusan feltölti az adatokat a számítógépre. Könnyen ki lehet választani a területeket, a műveleteket és magát a szert is. Ma már mindent el tud az applikációban intézni a felhasználó az újításának köszönhetően a hüvelykujjával.

Az így nyert adatokból aztán később egy kattintással riportok készíthetők, és hamar ki lehet elemezni adott helyzeteket. Készíthetők különböző feljegyzések akár vadkárról, akár betegségekről is.

Összegezve tehát, fontos a mai világunkban, hogy a rengeteg zajból meghalljuk azokat a hangokat, amik nekünk fontosok és nekünk igazán számítanak. A készülékek és a technika egyre bonyolultabb lesz, ezért szükség van olyan applikációkra, eszközökre, amik leegyszerűsítik életünket és mindenki tudja ezeket használni. A digitalizációt senki nem kerülheti el még a mezőgazdaságban dolgozók sem. B

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük