fbpx

CA Szedd Magad!

CA Szedd Magad!

A 3 hónapos kényszerpihenő után összeszedtük magunkat, és újult erővel jelentünk meg június 16-án reggel a Borbás-kertben, hogy tanulhassunk a gyümölcstermesztésről valamint, hogy részt vehessünk egy kis szedd magad akcióban.

A Borbás-kert Szücs Milán tagunk családi vállalkozása, melyről korábban már mesélt nekünk egy CArantén podcast adásban, ahol megígérte, hogy egyszer ellátogathatunk hozzá. (itt lehet visszahallgatni)

Az újraegyesülés perceinek öröme után kezdetét vette a szakmai program, Szücs Milán vezetésével. A 80 hektáros gyümölcsös Székesfehérvár és a Velencei-tó vonzáskörzetében helyezkedik el, ahol a gyümölcsfélék igen széles skálája megtalálható – őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy, szamóca, alma, szilva, birs, datolyaszilva, homoktövis. A gyümölcstermesztés mellett gyümölcslégyártással és szürkemarhatartással is foglalkoznak.

Elsőként a cseresznyefák közé vetettük be magunkat. A különleges kanadai cseresznyefajtával könnyen tele tudtuk szedni dobozainkat, hiszen bőségesen kínálkoztak az ágakról a rendkívül méretes és ízletes szemek. Elhaladtunk a sárgabarack fák között is, melyről szintén szemezgethettünk, majd megrohamoztuk a szamócaföldeket. Egyetemi agrártanulmányaink alapján voltak előzetes ismereteink a földieper-termesztésről, sokan mégis először tapasztalhatták meg, milyen fáradságos munkával lehet megszedni egy kiló friss epret. Hatékonyságunkat az is rontotta, hogy a cseresznyekóstolás ellenére is maradt még hely az eper számára, így minden második szem a gyomrunkban végezte a kosár helyett. Megtekintettük a különlegességnek számító datolyaszilva és homoktövis ültetvényeket is. Az ebédre a fák árnyékában került sor, ahol a Borbás-kert vendégül látott minket házi szürkemarha szalámis szendviccsel és friss gyümölcslével. Ebéd után még bejártuk a birses és meggyes kertet, majd betértünk a fő telephelyre, ahol a hűtőházak mellett megnézhettük a modern gyümölcslégyártó szerelvényt, valamint a gyümölcsrázó gépet.

A programot strandolással és csapatépítéssel zártuk egy Velencei-tó menti kempingben.

Nagyszerű volt a valóságban is megtapasztalni és szemügyre venni a gyümölcstermesztés órákon tanultakat, például, hogy mi a különbség a különböző fajták között, hogy kell metszeni, hogy vezénylik le egy nagyobb vállalatban a szüreteket, milyen gépeket használnak, hogy néz ki a feldolgozás és értékesítés és milyen kihívásokkal néz szembe a gyümölcságazat. Tartalmas és szakmailag kifejezetten hasznos programban volt részünk, Milán pedig minden kérdésünket készségesen megválaszolta.

Köszönjük, Borbás-kert, biztosak vagyunk benne, hogy akár egyéni szinten is, de visszatérünk még!

Gál Kincső és Szücs Milán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük