fbpx

A Bujdosó pincészet jövője

A Bujdosó pincészet jövője

Február 10-én nem csak a szorgalmi időszak indult el, hanem a Corvinus Agribusiness szakmai programjai is. Nem is akármilyen kezdéssel, hiszen a Bujdosó Pincészettől, a családi vállalkozás harmadik generációjába tartozó Bujdosó Ferenc jött hozzánk. Többek között hallhattunk a család történetéről, a szőlőművelésről, a bortermelésről és a borok értékesítéséről. Megismerhettük a Dél-Balatoni Borvidék fontosabb szőlőfajtáit egy kellemes borkostoló keretein belül.

 Miközben a kóstolás első italát, egy brut pezsgőt fogyasztottunk, megtudtuk, hogy hogyan is indult el a pincészet története a Somogyi-dombságban. Miután a legidősebb Bujdosó Ferenc és felesége elvégezte a Kertészeti Egyetemet leköltöztek Balatonboglárra, ahol az állami gazdaságban dolgoztak. A szocializmusban nem volt egyszerű fölterülethez jutni. Azonban Feri Papa szenvedélyének és kitartó munkájának köszönhetően már 6 hektár földdel rendelkeztek a rendszerváltozás után. A család először szőlő termesztéssel foglalkozott, csak később kezdett bele a bortermelésbe. A cég már az 1990-es években rendelkezett címkével. A vállalkozás jelenlegi arculata 2013-óta épül a balatoni vitorlás tematika köré, a logó egy kormánykerék és a borok elnevezései is szorosan kapcsolódnak a vitorlázáshoz. Természetesen ennek is története van. Az egész család vitorlázik a legifjabb Ferenc apja és nagyapja versenyszerűen is.

A kóstoló előrehaladtával szakmaibb irányt vett a beszélgetés. Sokat tudtunk meg az irsai olivér fajtáról. Majd arról kaptunk tájékoztatást, hogyan osztotta fel a család a feladatokat tagjai között. Szó esett a borok értékesítéséről, és mint kiderült a Bujdosó család borait javarészt helyben értékesíti, nagy húzóerőt jelent számukra a Balaton közelsége. A pincészet még nincs jelen az export piacon, de nemzetközi rendezvényeken kóstolókkal népszerűsíti borait, ezzel is megteremtve a későbbi exportálás lehetőségét. Az aszú mellett külföldön nehéz érvényesülni, és ehhez a Balaton környéki borászok összefogása szükséges, hogy egy közös bort vigyenek ki külföldi piacra, mondta el nekünk Feri. Ilyen lehet a mostanában elkezdett projekt a Balaton bor, ami egy olaszrizling, amit több pincészet készít, de egy egységesítési procedúra után egyként kerül a piacra.

Elkerülhetetlen volt, ha már egy harmadik generációs, velünk egy idős szőlész-borász tanulóval beszélünk, hogy ne merüljön fel az a kérdés, hogy mit gondol a generációváltásról, és saját személyére nézve, hogyan képzeli el ezt. Feri szerepe jelenleg a kóstolásokban, a külföldi tapasztalatszerzésben van, továbbá a borok házasítását édesapjával együtt végzik. Szerinte nagyon nehéz kilépni szülők árnyékából és érvényesülni, ezért is tartja nagyon fontosnak a megfelelő kommunikációt, nagyszülei és szülei magasfokú szakmai tapasztalatának tiszteletét. Feri elmondása szerint a külföldön szerzett szakami tapasztalatok kiváló komplementerei lehetnek a több generációs tevékenység során összegyűjtött mély ismereteknek, tapasztalatoknak. Az innovatív szemléletmód jegyében Feri számára vonzó a bioirányzat is, előbb kis ültetvények átállításában gondolkodik. Szerencséjére ezzel a gondolkodásmóddal nincs egyedül, hiszen a Balaton északi partján a Gyukli Pince és a Dobosi Pincészet is 100%-ban biogazdálkodók, nincs hagyományosan művelt szőlőjük. A Bujdosó család elindult ebbe az irányba és már nem használ gyomirtó szereket.

A borok fogytával oldódott az egyébként is kellemes hangulat. Az utolsó desszert borral a végéhez közeledett az esemény. 

Köszönjük a Bujdosó Pincészetnek és Bujdosó Ferencnek, hogy elhozta Tagjainknak a balatoni nyarat ezen a hideg téli napon!

Róka Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük