fbpx

Enni! De mit enni?…ez itt a kérdés

Enni! De mit enni?…ez itt a kérdés

2019.11.26-án az esti órákban a Corvinus Egyetemen napjainkat egyre inkább érintő témájú előadás került ismét megrendezésre, a Corvinus Agribusiness szervezésében, Sikersztori: A Hubai család és a biogazdálkodás címmel.

Hubai Imre – Hubai és Társai Kft. tagja – mint ökológiai gazdálkodó volt a meghívott előadó, akit családja is elkísért. A program igen közkedveltnek bizonyult, hiszen „teltház” volt, s az előadás alatt is folyamatosan érkeztek az érdeklődők.

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a bio szó felirattal, de hogy mégis mit jelent az, hogy bioélelmiszer, erre is választ kaptunk az este folyamán.

Az ökológiai gazdálkodás egy olyan termelési forma, amelyet nagyon sok előírás, jogszabály korlátoz. A legfontosabb alapelvei: a környezet megóvásának alapelve, az egészség alapelve, valamint a vegyszermentesség.

A biotermékek tehát nem tartalmazhatnak génmódosított anyagot, vegyszert, mindemellett pedig környezetkímélő körülmények között termelik. A biotermékek fogyasztása nagymértékben hozzájárul az ember egészségéhez, a magasabb ásványi anyag tartalom miatt minden szükséges tápanyag pótlására alkalmas.

Maga a biogazdálkodás nagyban eltér a konvencionális gazdálkodástól, hiszen itt elsősorban a minőség és a tartalom a fontos, nem feltétlenül csak a mennyiség. Természetesen a nézetek megosztóak a témát illetően és mindenkinek szíve joga állást foglalni saját megítélése szerint.

Az előadó széles körű tájékoztatást tartott a saját vállalkozásában tapasztaltakról, annak fejlődéséről, s azt is ismertette, hogy tevékenységükben milyen módszereket alkalmaznak.

Az est fénypontjának számított, hogy Hubai Imre az átlagos prezentációk helyett egy másik módszert választott bemutatóként, mivel véleménye szerint úgy hiteles az előadás, ha arról nem csak beszélnek, hanem valóban meg is tapasztalhatják a résztvevők a biotermékek ízét. Ennek érdekében saját előállítású biotermékekből különféle szendvicseket (tepertő krémeset, mangalica kolbászosat és egyéb finomságokat) készített a hallgatóság számára, amelyeknek óriási sikere volt.

Az előadás érdekességét az is bizonyítja, hogy a végén számtalan kérdés felmerült a résztvevőkben, amelyre mindenki bő választ kapott. Többek között a műhús kérdésköre, valamint az afrikai sertéspestis is szóba került.

Az ökológiai gazdálkodás minden kétséget kizáróan feltörekvő ág és valószínűleg a jövőben sokkal nagyobb teret nyer majd magának, hiszen mi lehetne fontosabb az ember számára, mint az egészsége. Annak megtartásához pedig elengedhetetlen tudni, mit eszünk és mindaz hogyan került az asztalunkra. Ahogy a hétköznapokból ismert mondás is tartja:

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen”!

Csurja Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük