fbpx

OkosFarm

OkosFarm

2019. március 27.-én került megrendezésre a II. Agribusiness konferencia Budapesten, a Grupama Arénában. Az esemény különlegessége, hogy ezt nem egy cég, nem állami intézmény, hanem FIATALOK szervezték. A Corvinus Agribusiness csapatának meghívásának eleget téve hozzávetőleg 200 fő jelent meg. Az esemény fényét tovább emelte, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter volt a fővédnök, valamint az Agrármarketing Centrum szerepelt kiemelt partnerként. Cikksorozatunkban a konferencia előadásait, kerekasztal beszélgetését foglaljuk össze röviden.

Agribusiness Konferenciánk utolsó előadójaként ellátogatott hozzánk Papp Zsolt, a Senit Kft. operatív kereskedelmi vezetője. A vállalat eredetileg egy biztonságtechnikai cégként kezdte meg működését 2005-ben, melynek feladata az ipari rendszerek kiépítése a biztonságtechnika és informatika területén volt. Azonban pár évvel később megbízást kapott egy tehenészet folyamatfelügyelési rendszerének telepítésére és ezzel megkezdődött a mezőgazdaság utáni érdeklődése.

2016-ban el is indították az OKOSFARM projektet, mely agrár-informatikai rendszerek fejlesztését foglalja magába. Jelenleg 70 telephelyen vannak jelen megoldásaikkal.

Papp Zsolt elmondása szerint, nagyon fontos, hogy az iparban már meglévő technikák a mezőgazdaságba is átkerüljenek. Ennek oka, hogy az ipari üzemek kontrollja már igen fejlett. Alapja az informatikai infrastruktúra, mely lehetővé teszi az épületek felügyeletét, a környezeti adatok közös használatát és számos egyéb hasznos dolgot. Ezzel szemben a mezőgazdaságban nincs kiépített, átfogó hálózat, farmfelügyelet, mivel hiányzik az informatikai háttér. Ma már azonban tudjuk, hogy az bizony elengedhetetlen, mivel az informatika mindennek a központi szereplőjévé vált. Ezt a hiányt a Senit Kft. fel is ismerte és megjelent a piacon új innovatív ötleteivel.

 A farmok telephelyeinek fő jellemzője a nagy kiterjedés, tagolt épületstruktúra, a különböző funkciók elkülönülése. A cél az, hogy e tagoltság ellenére is lehessen adatokat begyűjteni, az épületeket, dolgozókat, „munkadarabokat” felügyelni. A környezeti adatok mérése azért fontos, hogy optimális körülményeket tudjanak biztosítani az állatoknak és a növényeknek.

Az állattartásban lehet a cél például a tejhozam, vagy a súlygyarapodás növelése. Náluk a leggyakrabban mért mennyiségek, a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, fény, és számtalan más tényező. Ezek mérésére fejlesztettek ki saját eszközöket, szenzorokat. Fontos, hogy a mérési pontot hol helyezzük el a jószág életterében. Ezen szenzorok az adatokat folyamatosan és biztonságosan továbbítják a központ felé, így van lehetőség a gyors beavatkozásra, az állandó kontrollra. Ez a fajta adatgyűjtés rendkívül költséghatékony és jól használható.

Azt is megtudhattuk az előadás során, hogy a vállalkozás két esettanulmányt is végzett. Egyik témája a pasztörizálás-, a másiké pedig a terménytárolás felügyelése volt. Mindkettő esetében a problémát az információ hiánya jelentette a folyamatról, a nem megfelelő kontrolláltság. Azonban a megfigyelések szerint, megfelelő technika alkalmazásával, automatizálással jelentősen javíthatóak az eredmények.

Ezt más sem támasztja alá jobban, mint a vállalat mottója, miszerint „a hatékonyság növelése és a veszteségek csökkentése a cél”. Éppen ezért, Senit Kft. nagy lendülettel dolgozik azon, hogy az agráriumban rejlő új informatika adta lehetőségek minden gazda számára elérhetővé váljanak. Céljuk, hogy ne csak a gazdák legyenek okosak, hanem farmjuk is.

Halla Bianka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük