fbpx

IT: Közös nyelv a mezőgazdaságban

IT: Közös nyelv a mezőgazdaságban

2019. március 27.-én került megrendezésre a II. Agribusiness konferencia Budapesten, a Grupama Arénában. Az esemény különlegessége, hogy ezt nem egy cég, nem állami intézmény, hanem FIATALOK szervezték. A Corvinus Agribusiness csapatának meghívásának eleget téve hozzávetőleg 200 fő jelent meg. Az esemény fényét tovább emelte, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter volt a fővédnök, valamint az Agrármarketing Centrum szerepelt kiemelt partnerként. Cikksorozatunkban a konferencia előadásait, kerekasztal beszélgetését foglaljuk össze röviden.

Mezőszentgyörgyi Dávid előadása nyitányaként egy promóciós videó keretében mutatta be a T-Systems-nél zajló fejlesztéseket az agrárium területén. Kiemelten foglalkozott a TÉKA, vagyis a Tudás és Értékalapú Közösségi Agrárportál projekttel, amely az agráriumban dolgozók éltét kívánja megkönnyíteni 21. századi módszerekkel.

 A rohamosan fejlődő technológia már a hétköznapi életünk és munkánk szerves részét képezi, miért ne vehetnénk hasznukat a mezőgazdasági termelésben is. Több eszköz használata már túlmutat az egyszerű hobbin, így például a drónok is megbízható társainkká váltak a mezőgazdaság megannyi területén. Manapság a drónok már alkalmasak permetezésre, biztosítási kárfelmérésre, illetve földmérésre és akár termésátlag becslésére is. Ezeknek a funkcióknak a használata hatalmas mennyiségű adatot generál, melyeket az okoseszközök és szoftverek használható információvá tudnak alakítani, ezzel elősegítve a precíziós gazdálkodás megvalósulását.
De miért van szükségünk egy agrár tudásmegosztó csatornára? Az ok az együttműködés fontossága, amely a teljes mezőgazdaság jövőjét jelenti. A hibák, amelyeket elkövetünk, a tapasztalatok, melyek által jobbá válhatunk mind megoszthatóvá válik egyetlen felületen. A közös cél pedig a magyar mezőgazdaság felkészítése a jövőben bekövetkező környezeti változásokra, melyet a tudás megosztása által leszünk képesek megvalósítani.
Az agrárdigitalizáció jelentős javulásokat képes hozni a gazdálkodók számára, hiszen aki folyamatosan figyeli tevékenységét, és az adatokból információt tud kinyerni, képes hatékonyabban irányítani gazdaságának jövőjét.

Európában közel 4500 cég foglalkozik agrár digitális szolgáltatásokkal, ami egy 26 milliárd eurós piacot jelent. Ennek a szükségességét indokolja, hogy az agrárium egy igen erőforrásigényes terület, ugyanis az édesvízkészlet 70 %-át használja fel. Nem mindegy tehát, hogy ilyen népességnövekedés és klímaváltozás mellett miként gazdálkodunk erőforrásainkkal.

Természetesen a modern technológiák használatához figyelembe kell venni a hálózati igényeket, ugyanis az agrár vállalkozások, gazdaságok, szántóföldek a vidéken, nagyvárosokól távol helyezkednek el. Felmerül tehát a kérdés, hogy a szántóföld közepén milyen lehetőségeink vannak az okoseszközök használatára. Ki kell emelni, hogy Magyarország világviszonylatban a 4. helyen áll a 4G-s lefedettségben vidéki területeken. Nagy-Britanniában ezzel szemben a 3G-s lefedettség is csak 59%-ban érhető el a vidéki településeken.

A siker záloga tehát az adatközpontú gazdálkodás, vagyis a Farming 4.0, amely összegyűjti és feldolgozza az adatokat, majd a szereplők tevékenységének megfelelően osztja vissza a felhasználható információt, mellyel hatékonyabbá tehetik a termelést. Ehhez azonban szükséges ismernünk az agrárium szereplőit, akik meghatározzák azt, hiszen a technológiai forradalommal együtt ők is változtak. Sikerült azonosítani personákat, melyek segítségével jobban modellezhető a hazai felhasználók köre. Az úgynevezett földesurak, közép és szakik kategória mellett ott vannak az  innovátorok és a vandák, akik kiemelten hatnak a környezetükre azáltal, hogy hajlandók kipróbálni és tudatosan használni az új technológiákat. Ezért fontos, hogy a gazdálkodóknak legyen egy közössége, ahol a tudáscsere kölcsönösen építi a feleket, és az ebben rejlő potenciál felszínre tud törni. Ugyanis tudjuk, hogy a jövőben az adat fogja érni a legtöbbet, ami által prognosztizálni tudjuk majd a jövőnket.

A T-Systems számára kiemelt fejlesztési terület lesz az időjárással kapcsolatos előrejelzések gyűjtése, amely lokalizáltan, GPS koordináták alapján tud több helyre különböző időjárási adatokat szolgáltatni, valamint fejlesztés alatt áll egy gazdálkodói telepirányítási rendszer (ERP) és több állattenyésztésben alkalmazható hatékonyságnövelő technológia is.

Lengyel Elizabeth

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük