fbpx

IT: Közös nyelv az agráriumban

IT: Közös nyelv az agráriumban

2019. március 27.-én került megrendezésre a II. Agribusiness konferencia Budapesten, a Grupama Arénában. Az esemény különlegessége, hogy ezt nem egy cég, nem állami intézmény, hanem FIATALOK szervezték. A Corvinus Agribusiness csapatának meghívásának eleget téve hozzávetőleg 200 fő jelent meg. Az esemény fényét tovább emelte, hogy Dr. Nagy István agrárminiszter volt a fővédnök, valamint az Agrármarketing Centrum szerepelt kiemelt partnerként. Cikksorozatunkban a konferencia előadásait, kerekasztal beszélgetését foglaljuk össze röviden.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a T-Systems Magyarország Zrt. (TSM) agrobusiness szakértője, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára IT: Közös nyelv az agráriumban címmel tartotta meg beszámolóját a legújabb mezőgazdasági irányvonalakkal és az erre kínált IT ipari megoldásokkal kapcsolatban, valamint bemutatta a TSM által fejlesztett agrárportált.

Az előadás elején a Tanár úr a közösségek, és a jó kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumban dolgozók számára mennyire fontos az együttműködés. Erre, s főleg ezeknek a kapcsolatoknak hiányára kínál megoldást a TSM portálja a TÉKA.

Az agráriumban a gazdasági növekedési potenciál már nem minden esetben a termelés részleteiben keresendő, hanem az adatok kezelésében, digitalizálásában. Az agrár digitalizáció alapja az adatrögzítés, a rendszeres adatfelvétel- hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid. Az adatok fontosságát az is jelzi, hogy egy 26 milliárd eurós piacot képviselnek, melynek nagy része még kiaknázatlan. A magas piaci potenciál miatt a T-Systems Magyarország Zrt. is részt vesz az agrár digitalizációban, szinte egyedüliként a kizárólag IT-val foglalkozó vállalatok közül.

A Tudás és Érték Alapú Közösségi Agrárportál azaz a TÉKA  felület Közösség funkcióján keresztül a gazdák csoportokat alkothatnak immár az online térben is. Itt szűkebb körökbe is szerveződhetnek, mint például „Drón kedvelők közössége”, s tárgyspecifikusan beszélgethetnek az érdeklődésüknek megfelelő témákról, valamint a Piactér funkción keresztül adhatják-vehetik áruikat, akár egy drónt is, vagy eseményeket szervezhetnek, eseményekre hívhatják meg egymást.

A gazdálkodók közösségének nem csak a tudás megszerzésében, és a kapcsolat-építésben van szerepe, de akár kedvezőbb feltételekhez juthatnak a „Csoportos tranzakciók” funkciónak köszönhetően. Mivel a gazdák közösségben komoly erőt képviselnek, kedvezőbb vételi és eladási árakat tudnak kialkudni a kereskedőkkel, integrátorokkal szemben.

Egy gazdának a mindennapokban 40-50 stakeholderrel kell tartani a kapcsolatot, begyűjtenie az információkat, és az információkat felhasználva döntéseket hoznia. Az adatközpontúságra épülő gazdaságokban ahogy Mezőszentgyörgyi Dávid fogalmazott:

„Az adat a legfontosabb mindegy, hogy az egy traktorból, vagy egy tehénből jön ki.”

Mára már egyértelművé vált, hogy az adatok felhasználása a legfontosabb egy gazdaság életében, ez képezi ugyanis a hagyományos, de a precíziós gazdálkodás alapját is. Hiába rendelkezünk a legmodernebb gépekkel, ha nincs a birtokunkban az információ, amellyel megfelelően használhatnánk ezeket az eszközöket.

A TSM kutatásai alapján a gazdálkodókat, és a mezőgazdasággal foglalkozókat hat különböző besorolásba lehet tenni, ezeket az úgynevezett personákat a következőképpen határozták meg:

  • Konzervatívok-többgenerációs gazdálkodók, bevett módszereket alkalmaznak, nem nyitottak a változásokra
  • Földesurak-többgenerációs nagygazdák, hagyományos módszereket használnak, de késztetést éreznek az újításra
  • Közép-„átlagos” gazda közepes méretű gazdasággal, szeretné növelni gazdaságát, de alapvetően munkaerő és pénz-hiányban szenved
  • Szakik-szakemberek, hivatalnokok, stabil elméleti tudás alapot szolgáltatnak a mezőgazdaság egészének
  • Innovátorok-kisebb saját gazdasággal rendelkező személyek, akik nyitottak az új technológiákra, szeretnék megreformálni a gazdaságukat
  • Kezdők-jellemzően váratlanul földet örökölt, vagy a „vidéki idillbe” vágyó, végzettség nélküli laikusok, lelkes kezdők
  • Vandák-a jövő reménységei, potenciális utánpótlás a mezőgazdaságban, a Tékát már ismerő, képzésük alatt használó személyek

Az ábrán a kutatás további eredményei látszanak, az Innovátorok gazdasági súlya jelentős, mivel az új technológiát azok használják, akik hatékonyan tudnak termelni. Továbbá különösen érdemes megfigyelni a Vandák és Konzervatívok közti különbségeket, valamint a naprakész tudás, és az online közösségi jelenlét kapcsolatát. A szaktanácsadók is rendkívül fontos részét képzik a termelésnek, ők tájékoztatják naprakészen az agrár-társadalmat.

Az ábrán megfigyelhető, hogy az agrárium jelentős hányada nem az agrár-termeléshez köthető, ez meglátszik abban is, hogy az agrobusiness kiteszi a GDP 13%-át, míg az agrártermelés csak 3%-ra tehető. Fontos belátni, hogy a startupoknak egyre nagyobb jelentősége van a mezőgazdaságban is, Izraelben külön államilag finanszíroznak körülbelül 1000 startupot. A gazdálkodók közösségének ereje van, ha szakmai és területi alapon csoportokba szerveződnek, akkor a beszerzéseknél és értékesítéseknél kedvezőbb feltételeket harcolhatnak ki maguknak.

A TÉKÁ-ban megjelennek különböző digitális agrár-szolgáltatások. Ezek közé tartozik a lokalizált időjárási rendszer, telephelyekre meghatározva, teljesen helyspecifikusan képes információt nyújtani a várható, és jelenlegi időjárásról, ez a funkció az Országos Meterológiai Szolgálattal együtt dolgozva került kifejlesztésre. Továbbá integrálásra kerül az Agrovir vállalat-irányítási rendszer kistermelőkre optimalizálva, tartalmazni fogja főbb funkcióként az NDVI-rendszert, mellyel ellenőrizni lehet a vegetáció minőségét, figyelmeztetéseket küld, és műholdas monitoringra is alkalmas.

A TSM-nek ezen felül még számos agrár-innovációs megoldása van, ezek közül a főbb újítások, a sertésmegfigyelő rendszer a Serket. A Serket figyeli az állatok mozgását, méretét és ezek alapján meg tudja különböztetni őket, valamint testhőjük alapján képes jelezni az állatok esetleges megbetegedését. Az ilyen megoldások közé tartozik még bendő szonda, amely 10 percenként ad le jelzéseket, a bendő pH-járól, hőmérsékletéről és egyéb értékeiről. Az Agroninjaval közösen fejlesztett okosmérleggel az okostelefonjuk segítségével mérhetik le a gazdák a marhákat, ezzel csökkentve az állatokat érő stresszhatásokat.

Mivel még a legfelkészültebb gazdáknak is jól jön a segítség, például az uniós támogatások területe igényel némi tudást, ami a TÉKA-n könnyen megszerezhető, a Tudástáron a felhasználó elemzéseket olvashat, a Fórumon beszélgethet a gazdatársakkal, vagy a Kérdések funkción keresztül saját kérdést fogalmazhat meg. Vannak azonban olyan egyedi esetek, amikor szaktanácsadó bevonása szükséges, a TÉKA hitelesített szakértői néhány kattintással könnyen elérhetőek, velük azonnali beszélgetés kezdeményezhető, a hasznos információk mellett dokumentumok cseréjére is lehetőség van A LiveAssist videóhívással pedig élőben is tisztázhatók a részletek, legyen szó növényvédelmi kérdésekről, pályázatokról vagy bármiről, ami a gazdákat segíti a gazdaságban, vagy akár menet közben is. A LiveAssist működését segíti a Telekom 99%-os 4G lefedettsége, ez már működik a banki szektorban, és onnan került átemelésre a TÉKÁ-ba mint már egy kipróbált, jól működő megoldás. A LiveAssist-tal a szakértők akkor és ott segítenek, amikor kell, ez adja a funkció lényegét.

Összességében egy rendkívül részletes és érdekes előadást halhattunk, amelyet ezúton is hálásan köszönünk Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Tanár úrnak.

Vértesaljai Ágoston

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük