fbpx

Mindent az agrárfinanszírozásról- Beszélgetés Hollósi Dáviddal

Mindent az agrárfinanszírozásról- Beszélgetés Hollósi Dáviddal

A hétfői napon a Takarék Csoport igazgatója, Hollósi Dávid tartott előadást diákszervezetünknek, amely során az agrárfinanszírozás kapott központi szerepet. Prezentációjában egyszerűen érthető, életszerű példákkal és aktuális információkkal mutatta be a hazai mezőgazdaság alakulását az elmúlt évek alatt, és ennek függvényében a reálisan kitűzhető célokat.

Magyarország szempontjából megemlítendő az, hogy hazánk agrárország, tehát a gazdaság jelentős részét a mezőgazdasági tevékenységek teszik ki. Ennek tudatában előadónk is hangsúlyozta az agrárszektor támogatásának jelentőségét, illetve az ágazaton belüli innováció fontosságát. A belföldi agrikultúra több ágazatot is magába foglal, amelyek közül a növénytermesztés a legkiemelkedőbb a kibocsátási mutatók alapján, azonban az állattenyésztés szerepe is fontos hazánkban. A Takarék Csoport igazgatója szerint ezeknek a szekcióknak a modernizálására nagy hangsúlyt kell fektetni a hatékonyabb termelés és így a nagyobb bevétel érdekében.

Az előadás során többször hallhattunk a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kardinális hatásairól, hiszen a termelést jelentősen befolyásolja hazánkban az éves csapadékmennyiség, valamint az időjárásnak való kitettség. Ezek befolyásolják a talaj vízellátottságát és beltartalmi mutatóit, amely maga után vonja a termőföld értékének alakulását is. Hollósi Dávid szerint az öntözött területek bevonásával, valamint az üvegházak kiépítésével is elősegíthetnénk a termesztés eredményességét, ugyanakkor ezek hatalmas tőkeigényű beruházások, azonban hosszú távon megtérülnének az erre irányuló befektetések.

Üvegházak és az öntözőrendszerek építése mellet azonban számos más területen is javíthatunk a bevételek növelése érdekében. Említésre került ezeken kívül az élelmiszeripari termékpályák fejlesztése, a precíziós gazdálkodás terjesztése, illetve a munkaerőpiaci helyzet javítása. Hazánkban az agráriumban dolgozó foglalkoztatottak száma nagyon alacsony, amely veszélyezteti az ágazatot a versenyképesség fenntartásának szempontjából. Több felmérés eredménye szerint nem vonzó az agrárpálya a fiatalok körében, amely abban is megnyilvánul, hogy a gazdálkodók között alacsony a fiatalok aránya, míg az 55 év felettieké nagyon magas. A magyar agrárszektor versenyképes működéséhez több szakképzett dolgozóra lenne szükség, hiszen a magasabb kvalitású szakemberek alkalmazásával magasabb szinten feldolgozott, nagyobb hozzáadott értékű termékeket is előállíthatna a magyar agrárszektor. Ez pedig elengedhetetlen a hosszú távú versenyképességhez, hiszen agrárszektorunk mérete miatt a nagy volumenű termelésre nem alapozhatunk.

 

Hollósi Dávid előadásával érdekes információkat szívhattunk magunkba a mai mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban. Ezen tények ismeretében is levonhattuk azt a következtetést, hogy Magyarország és saját érdekeink képviseletében megfelelő pályát választottunk jövőnk szempontjából.

 

 

szerző: Czirkl Dorottya

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük