fbpx

Corvinus Agribusiness Árutőzsde Kurzus I. alkalom

Corvinus Agribusiness Árutőzsde Kurzus I. alkalom

Időpont: 2018.11.07. Helyszín: C209 Érintett témák:

Hazai terménypiac története, terménykereskedelem, hazai jellemzők, kereskedés elemeinek sajátosságai, terményféleségek mérlege.

Összefoglaló

Bidló Gábor által megosztott gondolatok, történetek alapot szolgáltattak a valós, rendszerszintű megértés felé vezető utunkhoz. A saját bőrén tapasztaltakkal illusztrálta a hazai terménykereskedelem kialakulásához vezető majd azt követő döntések hatásait, hosszútávú következményeit.

Különös figyelmet fordítva megvizsgáltuk a régi szocialista rendszerben kidolgozott folyamatok átformálódását, valamint, hogy jelen korunkban ezek miként működnek a korábbiakhoz és a jövőbeni lehetőségeinkhez viszonyítva. Érdekes példákon, privatizáció során létrejött vagy átalakult vállalatok tevékenységén keresztül megérthettük a szereplők életgörbéjének mivoltát, céljait, döntéseiket magyarázó paramétereket.

A terménybecslés problémakörét megtárgyalva beláthattuk a még napjainkban sem megoldott kihívás miértjeit, gátjait. A szántóföldi kultúrák árutőzsdei sajátosságait értékesítési, értékadó feldolgozási szempontból vizsgáltuk.

Az alkalom végeztével különböző terményféleségek piaci mérlegeit tekintettük át számos diagram segítségével. Végső következtetésünk a piac komplexitásából származó egyértelműnek tűnő válaszok megkérdőjelezésére irányult, hiszen most már kimondhatjuk, hogy a tőzsde sem jelent speciális megoldást.

Szűcs Endre

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük