fbpx

Új területek az agráriumban, bedrock

Új területek az agráriumban, bedrock

Napjainkban az agrárium, köztük a magyar agrárszektor is jelentős változásokon megy keresztül. Ezen forradalmi változások mellett  Magyarország legnagyobb egyetemközi agrár-diákszervezete sem mehet el szótlanul, tétlenül.
Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok új ötletekkel, megoldásokkal kapcsolódjanak az agráriumba. Így a 2019-es év első előadása egy ag-tech startupról szólt, amivel hallgatóságunk betekintést nyerhetett a bedrock történetébe. Mindemellett az előadás sokaknak bátorítást, és ötleteket is adott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Design Terminal által  szervezett Agrotech Hacathon-ra.

Az program számos szempontból formabontó volt. A Corvinus Agribusiness történetében először előadónk  egy tagtársunk, Szűcs Endre volt. Aki egy lebilincselő előadás keretében mutatta be startup-jának céljait, misszióját, és történetét a stratégiaalkotás lépésein végigvezetve.

1. kép Endre előadása és az első zöldség

Endre megosztotta velünk személyes misszióját is amit TDK kutatási témája és számos negatív hazai és tengerentúli tapasztalat ihletet:  „Egy olyan világban szeretnék élni,  ahol a saláta amit megeszek nem utazik többet mint én!
Ezért született a bedrock.farm ami beltéri keretek között zöldség termesztéssel és szolgáltatással foglalkozó startup.


A bedrock.farm csapata új területeket akar nyitni az agráriumban. Mind a fizikális térben, mind pedig a lehetőségek terén, a városi fiatalok számára, akik arról álmodnak, hogy egyszer ők is termelők lehetnek. Automatizált rendszerek és a fejlődő szenzor- technológia segítségével, el szeretnék érni, hogy akár egy a budapesti betondzsungelben nevelkedett fiatal is tudjon a kiskörúton belülről is nyomon követhető módon, prémium minőségű zöldséget termelni, megfelelve az élelmiszerlánc biztonsági követelményeknek. Minimális tudás és munka befektetés mellett a zöldségek eladásából származó profitból ezen “kistermelők” is részesülnek. A bedrock.farm pedig egy prémium minőséget forgalmazó, hiperlokális, decentralizált termelői közösséggé válna. Így bárki egyenlő esélyekkel szállhatna be az élelmiszer termelésbe, ami jelenleg hatalmas méretű tőkét igényel, mint tudás, mint materiális oldalról.

Sokakban felmerült az előadás közepette, ha valakinek van egy ilyen kiforrott ötlete azt miért osztja meg másokkal? Nem fél, hogy valaki ellopja az ötletét és megelőzi őt a piacon? Endre erre is válaszolt: “- Az ötlet csak 5%-a sikernek a maradék 95% a megvalósításon és fogyasztókhoz való eljutatáson múlik”. Majd megmutatta, hogy az elmúlt hónapokban számos kísérlet és prototípus fulladt kudarcba, mire az első, előadásra is behozott termék prototípus elkészült.

2. kép Eszközök bemutatása


A Corvinus Agribusiness-nél hisszük, hogy az agráriumért érdeklődő egyetemistáknak, egy platformot tudunk biztosítani, ahol a szakmai fejlődés mellett megismerhetik egymást és a későbbiekben akár közös projekteket is indíthatnak. Erre jó példa a bedrock.farm-is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük