fbpx

Népszerűsíteni kell az agrárszakmát!

Népszerűsíteni kell az agrárszakmát!

Diákszervezetünk kiemelten lényegesnek tartja, hogy minél több fiatal válassza az agrárszakmát. Ne legyünk azért ennyire mohók, már az is elég lenne, ha többen megismernék, hogy mit is jelent igazából az agrárium. Ennek okán, ha a szervezet valamelyik tagját megkérik, hogy menjen vissza korábbi iskolájába mesélni arról, hogy most mit is csinál az egyetem alatt akkor a meghívásnak örömmel teszünk eleget. Borda Áron, a szervezet agrárszakmáért felelős alelnöke a Szentendrei Református Gimnáziumba látogatott vissza korábbi tanárai meghívására, hogy a pályaorientációs napon kicsit beszéljen az agráriumról.

Szinte alap tézisként beszélhetünk arról, hogy a mai világban sajnos az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent az agrárium. Ez sajnos nem csak a városokban élőkre igaz, hanem a faluban lakókra is. Ez nagymértékben a városiasodás hozadéka. Ma Magyarországon a leginkább elöregedő szektor a mezőgazdaság, így nagy szükség van a fiatalos lendületre, szaktudásra. A pályaelhagyók aránya is igen nagy, habár sokan vannak azok is, akik más területről érkezve lesznek az agrárium szerelmesei,de összességében így is negatív a mérleg.

Ilyen meghívásos lehetőséggel élni kell és nem csak arra koncentrálni, hogy a diákokat az agrárpályára tereljük, hanem hogy kicsit jobban megismertessük az emberekkel ezt a szakmát.  Ismertetésre kerültek az alap dolgok, amikkel talán mindenki tisztában van, hogy a zöldség, gyümölcs, tej, tojás, hús honnan is jön. Jobban felkeltette a fiatalok érdeklődését mikor felhívtuk a figyelmüket arra, hogy a sör, a bor és a pálinka is az agrárium fontos outputja. Ezen felül az élelmiszer iparunk is szorosan kapcsolódik az agráriumhoz. Továbbá azt is nagyban hangsúlyoztuk, hogy a vidéki élet, a vidékfejlesztés is az agrárium lényeges velejárója, melynek elengedhetetlen része a környezetvédelem is. Már itt sikerült rengeteg újat mutatni, de a kedvcsináló csak ezután jött. Ezek voltak ugyanis az alap elképzelések magáról a mezőgazdaságról. Aztán jöttek azok a dolgok, amikkel a fiatalokat igazán meg lehet nyerni. Megmutattuk nekik, hogy ma már működő technológia a drónnal való permetezés. Elkalauzoltuk őket egy mai (még csak nem is a legmodernebb traktor, kombájn) vezérlő kabinjába. A GPS-, és az egyéb modern technológiák, valamint az, hogy milyen nagymértékű pontosságra képesek az óriási gépek nagy hatással volt a hallgatóságra. A mai fiatalokat azzal lehet megnyerni, ami leginkább érdekli őket, az informatikával. Modern, működő technológia az önvezető traktorok működtetése, ez ma Magyarországon még távolinak tűnik, de mire a diákok, akik az előadást megnézték végeznek az egyetemen már itthon is elterjedt rendszere lehet ennek. Divatos kifejezés, már-már szállóige, hogy „a sáros gumicsizmát el kell felejteni”. Az agrárium jövője a modern technológiákban rejlik.

Minden érdekességen túl felhívtuk a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság szinte tényleg minden tudományágat képes lefedni. Aki a számokat jobban kedveli, ő is megtalálja a helyét akár az agrárfinanszírozási területen a bankszektorban, vagy akár a tőzsdei világban is. Aki a gépek iránt jobban érdeklődik az egyenesen egy kincsesbányát talál, ha az agrár pályát választja.

Sokan vannak a diákok közül, akik szeretik a például a biológiát, de sajnos az orvosi egyetemekre nagyon nehéz bekerülni. Aki minden áron állatorvos szeretne lenni, mert szereti az állatokat, fontos, hogy tudja, hogy ha nem veszik fel akkor van még módja állatokkal foglalkozni, ugyanis van lehetősége egyetemi szinten állattenyésztőnek tanulnia. Általános tévképzet az is, hogy nincs pénz az agárirumban, de ez nem igaz. A fizetések folyamatosan nőnek és a jó szakembert mindenhol keresik. Ma már ebben az iparágban és kivételesen jó karriert lehet befutni alkalmazottként is.

A visszajelzések alapján nagy szükség van a fiatalok tájékoztatására. Általánosságban igaz, hogy az emberek (mind tanárok, mind diákok) nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi minden lehetőség várja a fiatalokat az agrár területen, és hogy ezzel pénzt is lehet keresni. Öröm volt tapasztalni, hogy arra a kérdésre, hogy „Ki az, aki az elhangzottak alapján szívesen választaná az agrár pályát?” a jelenlévők nagy része emelte fel a kezét. Személyes véleményem szerint úgy tudnánk leginkább a gyerekekre hatni, ha már fiatal korban az érzelmeiken keresztül igyekeznénk őket megnyerni az agráriumnak. Óvodás, kisiskolás korban egy-egy teleplátogatásnak nagy hatása lenne, egy igazi élmény lehetne, ami ösztönözné őket, hogy későbbiekben ezt a pályát válasszák. Minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy a fiatalokat erre a rendkívül szép hivatásra csábíthassuk. VIDÉK, FIATALSÁG, JÖVŐ.

Borda Áron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük