fbpx

Lajtamag, „Minden, ami vetőmag!”

Lajtamag, „Minden, ami vetőmag!”

Az Agrárvállalatok Működési Rendszere elnevezésű féléves kurzusunk következő alkalma során Seiwerth Anna látogatott el hozzánk előadást tartani a Lajtamag Kft.-től. Anna és testvére, Márton 2016 óta vezetik a családi vállalkozást, mely vetőmagok, elsősorban aprómagok, mint bükkönyök, lucerna, facélia, bíborhere, vöröshere, olajretek vagy mustár, de ezek mellett kalászos vetőmagok és szója termeltetésével, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozik belföldön és külföldön egyaránt. A cégcsoport használatába 2 000 hektár saját és bérelt terület tartozik, emellett 8 000 – 10 000 hektáros területen folyik céltermeltetés.

A vállalkozás központja Mosonudvaron található, emellett rendelkeznek telephellyel Héderváron és Püskin is. Mosonudvaron vetőmagüzem, Püskin nyolc darab vetőmagtároló siló, valamint egy szárító-tisztító egység is megtalálható. Szervezetük funkcionális szervezet, összesen 100 munkavállalót foglalkoztatnak. 2017-ben megkapták a családbarát munkahely címet is.

Anna elmondta, hogy több kihívással is szembe kellett nézniük az elmúlt időszakban a vállalkozás vezetése során:

  • Fiatalként átvenni egy jól működő vállalkozás vezetését és sokéves tapasztalattal rendelkező munkatársak irányítását rendkívül nagymértékű odafigyelést és megfelelő kommunikációt igényel.
  • A vállalkozás a Szigetközben található, Ausztria munkaerő-elszívó hatása nagyban érvényesül a területen, főként számukra, mint mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásnak, nehéz megfelelően képzett munkaerőt találniuk.

Előadónk kiemelte a mezőgazdaság jövője mindenképpen a precíziós gazdálkodásban és a folyamatok automatizálásában rejlik, fontos, hogy a gazdálkodó naprakészen tudja a vállalkozása minden adatát, az adatokat ne csak egy kockás füzetbe írja fel. Fontos, hogy a vállalkozás minden döntését a korábbi adatokra alapozva hozza majd meg. Számukra megfelelő az AgroVIR által nyújtott rendszer a növénytermesztésben, illetve a Microsoft Navision, ami a teljes cégcsoport integrált vállalatirányítási rendszere, mert így minden adatok, információt naprakészen tudnak vezetni a rendszerben.

 

Írta: Kármán Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük