fbpx

Menedzsment tippek agrárvezetőknek

Az Agrárvállalatok Működési Rendszere elnevezésű féléves kurzusunk keretében tagjaink hazánk vezető mezőgazdasági vállalatainak vezetőin keresztül ismerik meg az ágazat vállalatainak működését és sajátosságait.

Ehhez kapcsolódóan látogatott el hozzánk előadást tartani Zsiga Ákos régióvezető, az RWA Magyarország Kft partnercégünktől. A cég felépítésének ismertetése mellett vállalati menedzsment tanácsokat adott számunkra. Ez nagyon hasznos volt, hiszen szervezetünk célja, hogy a sorainkból kikerülő szakemberek később vezetői pozíciókban is megállják a helyüket a mezőgazdaságban.

Ákos kiemelte, hogy a vezető személye nagyban meghatározza csapata és ez által a cég eredményességét is. Ezért fontos, hogy ügyeljen arra, hogyan viselkedik teamjével. Ehhez Ákos a következő tippeket adta:

    1. Legyenek mindig egyértelmű elvárások a munkatársakkal szemben.
      Ez azért fontos, hiszen tudatnunk kell munkatársainkkal, hogy pontosan mit várunk el tőlük és mi az, ami nem az ő feladatuk. Illetve meg kell határoznunk a feladatok jellemzőit, elvégzésük minőségét és határidejét is.
    2. Egyértelmű feladatkörök.
      Az egyes beosztottak feladatköreit, hatáskörét pontosan meg kell határozni, így elkerülhető, hogy egy-egy feladatot végrehajtása elmaradjon amiatt, hogy mindenki úgy gondolja, hogy ez a másik feladata lenne. És természetesen a hatáskör mellett a felelősség is nyomon követhető ez által. Egy sikeres vállalatnál nem jöhet szóba a „nem tudtam, hogy ezt nekem kellene megcsinálnom…”
    3. Hatékony információáramlás.
      Beosztottjaink megfelelő informálása elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsék az egyes feladatokat és így jobban végre is hajthassák azokat. Ne sajnáljuk erre az időt, hiszen, ha a munkatársaink is megértik egy-egy összetettebb feladat célját, ők is képesek lehetnek komplexen látni a problémát és hozzátehetnek a megoldáshoz, ahelyett, hogy egyszerűen végrehajtanák a mi utasításainkat.
    4. Személyes motivációk megtalálása. Ismerjük meg a beosztottunkat! Fontos, hogy tudjuk, mire vágyik, mi az, amivel ösztönözni lehet. Mindenkinek mások a preferenciái, van, aki több feladatra vágyik extra pénzért, van, aki a későbbi előrejutása érdekében hajlandó lenne többet beleadni és van, akinek a munka-család egyensúly és az éves családi nyaralás stabilitása a legfontosabb. Ha tudjuk ezeket róluk, máris könnyebb dolgunk van ösztönzésüknél!
    5. Ideális pozíció megtalálása.
      „Ne csak abban legyünk biztosak, hogy a jó emberek ülnek a csónakban, hanem abban is, hogy mindenki a megfelelő helyen ül!” Fontos hogy tudjuk, melyik munkatárs miben jó és ennek megfelelő feladatot adjunk számára. Így maximalizálhatjuk a teljesítményüket. Emellett, ügyelni kell arra, hogy a beosztottak képességeikhez mérten kibontakozhassanak az adott pozícióban. A cél az legyen, hogy ne közömbösség, vagy ellenérzések jellemezzék őket, hanem szívesen csinálják a feladatot. Ha ezt elérjük, akkor munkavégzésük minősége is jó eséllyel javulni fog és azáltal a cég eredménye is több lehet.

 

Ákos nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hiszen több mint másfél évtizede dolgozik vezetőként hazai vállalatoknál. Jelenleg az RWA Magyarország Kft-nél régióvezetőként közel harminc fő munkájáért felel. A vállalat hazánk egyik olyan agrárintegrátor cége, amely széleskörű saját vetőmagportfólióval, kiterjedt szaktanácsadói létszámmal, dunai kikötővel és telephely hálózattal rendelkezik országszerte. Cégszinten is fontosnak tartják a munkatársak megfelelő képzettségét szakmai téren, hiszen Ákos elmondta nekünk, hogy jövőbeli célkitűzéseik között szerepel, hogy a munkatársak számára hatékony belső képzési rendszert hozzanak létre. Emellett a cég számára fontos a jövő agrárszakembereinek oktatásáért tevékenykedő szervezetek – köztük a Corvinus Agribusiness – támogatása is.

 

Írta: Németh Szabolcs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük