fbpx

Szatmári Cégcsoport – „A név kötelez”

Szatmári Cégcsoport – „A név kötelez”

A Szatmári cégcsoport Magyarország egyik meghatározó cégcsoportja. Árbevétele 2017-ben meghaladta a 70 milliárd Ft-ot. A cégcsoport négy fő területből tevődik össze. A legrégebbi és legnagyobb bevételt hozó ágazata az épületgépészet, mely egy országos szintű 36 szaküzletből álló hálózatot jelent.

Legújabb területként az autó értékesítés jelenik meg, mely két Jászberényben elhelyezkedő szalont jelent. A cég második legfontosabb komponensét a malomipar és az agrárterület jelenti.

A malomiparba való bekapcsolódás 1993-ban kezdődött, amikor Jászberényben egy eladásra kínált malom megvételre került sor. Jelenleg 6 malommal rendelkezik a cégcsoport, melyek összkapacitása eléri a 350.000 tonna gabona/évet.

A malmok elhelyezkedésé 2018-ban:

 

A malmok elhelyezkedése tudatosan történt. A cél az volt, hogy a legfontosabb partnerek, üzletláncok székhelyei 120 km-es körzeten belül megközelíthető legyen. Hiszen ha túl magas a szállítási költség, akkor gazdaságos eladásra nincs lehetőség. Az őrlési módot tekintve Bühler technológiát alkalmaznak. Az utóbbi években számos beruházás szolgálta a malmok fejlesztését, mellyel teljesen korszerűek. A fejlesztéseknek azonban nincs vége. Hiszen a megjelenő új fogyasztói igényeknek megfelelően szükség van a termékcsalád bővítésére gluténmentes termékekkel. Ezért egy 150 t/nap kapacitású kukorica malom építésére fog sor kerülni jövő év végéig. A termékpalettát tekintve a standard búzaliszteken túl a tésztaalapanyagot jelentő durum liszt, rozsliszt, teljes kiőrlésű liszt és a csomagolt liszt jellemző. A felvevőpiac tekintetében a tésztagyárak, pékségek a meghatározóak, amit az élelmiszer nagyvállalatok csomagolt árui egészítenek ki. A felhasznált hazai búzák osztrák és magyar nemesítésű fajtákból kerülnek ki, melyek jelentős része külső partnerektől kerül felvásárlásra. Azonban a felhasznált gabonamennyiség 4%-át a cég maga termeli meg saját és bérelt földterületeken.

Az agrár ágazathoz a tejtermelés, sertéshízlalás és szántóföldi növénytermesztés kapcsolódik. A növénytermesztést 10 éve kapcsolták a tevékenységi körükhöz, amely mára a cég meghatározó ágazatává vált. Jelenleg több mint, 5000 ha szántófölddel rendelkezik, ahol többnyire a búza és az őszi vetésű kalászosok termesztése dominál. Ez elsősorban a Jászság klimatikus viszonyival magyarázható, ahol a szárazság miatt ezen növények termesztése a legjövedelmezőbb. Emellett az állatok takarmányozására használt növények is szerepelnek a vetésforgóban. Az utóbbi években a repce szerepe is egyre nagyobb, amit 3%-ról 10%-ra szeretnének növelni. Az elmúlt években a géppark jelentős mértékben bővült, és repce tekintetében a precíziós technológia megvásárlására is sor került. Az öntözött terület nagysága 300 ha körül alakul, azonban ezt a cég 800 ha-ra szeretné növelni. Ez a biztosabb termés mellett jobb minőséget is biztosít, melyet takarmányként alkalmazva magasabb minőségű termékeket eredményez.

A tejtermelés egy csőd közelében álló TSZ felvásárlásával kezdődött, mely mára a Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb és legkorszerűbb tehenészetévé nőtte ki magát. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a tehenek jelentős része pihenőboxos tartásban részesül, a többi hagyományos tartási módban. A hatékonyság növelésére fejőházra lenne szükség, melyet a közeljövőben saját forrásból a cég meg szeretne valósítani. Emellett saját szaporulatból próbálják az állományt növelni, azonban ehhez kapacitásbővítésre is szükség lesz. Elsősorban Holstein-fríz fajtákat alkalmaznak, mely főként feldolgozott tejként és tejtermékként kerül értékesítésre. A fogyasztói igényeknek megfelelően laktózmentes és bio termékcsaláddal is rendelkeznek. Ez mutatja, hogy a hazai- és a külföldi piacon is széles termékpalettával rendelkeznek. A sertéshízlalás a tejágazathoz hasonlóan korszerű, megyei szinten a legnagyobb és talán a legfelszereltebb telep is. Nagy befogadóképességű hízó és kocateleppel rendelkezik, mely kapacitásait folyamatosan bővítik a megfelelő infrastrukturális elemekkel.

A jövőbeli bővítések sem maradnak el. A cég alapfilozófiája, hogy a több lábon történő működés teszi lehetővé a fennmaradást, és a folyamatos fejlesztést.

Írta: Fodor Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük