fbpx

Fiatalok az agrár termékpályákon konferencia: Kerekasztal-beszélgetés Németh Szabolcs CA elnökkel

Fiatalok az agrár termékpályákon konferencia: Kerekasztal-beszélgetés Németh Szabolcs CA elnökkel

Fiatalok az agrár termékpályákon konferencia: Kerekasztal-beszélgetés Németh Szabolcs CA elnökkel

Napjainkban a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb témája, hogy miként fog megvalósulni a szektorban a generációváltás, illetve hogyan tudja az agrárium sikeresen megszólítani a mai fiatalokat.

A téma fontosságát az agrárium döntésho­zói is felismerték, hiszen az Agrármarketing Centrum november 20-án egy teljes egészében egyetemistáknak és pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak szóló konferenciát rendezett a Groupama Arénában, „Fiatalok az agrár termékpályákon” címmel. Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter és Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyveze­tője is köszöntötték a jövő agrárszakembereit.

A témaválasztás mellett az esemény azért is úttörő volt, mivel a fiatal nemzedék véleménye is szerepet kapott egy kerekasztal-beszélgetés keretében, ahol diákszervezetünk elnöke képviselte az új agrárgeneráció álláspontját.

A konferencia tematikája valóban igen érdekesnek bizonyult az ifjúság számára, hiszen közel kétszáz résztvevő többségében agrár területen tanuló egyetemi és középiskolás diák volt, akik közül csak a Corvinus Agribusiness tagjai közel 50 főt tettek ki. Az egész napos rendezvény során a résztvevők a legújabb élelmiszeripari trendek, az élelmiszermarketing, valamint az agrárinnovációs és a precíziós gazdálkodás témákban hallgathattak meg előadásokat. Mindemellett sor került még két workshopra is, melyekben a hallgatók sikeres fiatal agrárvállalkozók és nagy, hazai agrárvállalatok bemutatkozását hallgathatták meg, illetve egy kerekasztal-beszélgetésre is, ahol a jövő agrárszakembereit érintő kihívások kerültek a fókuszba.

A kerekasztal-beszélgetés­ben Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpoli­tikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Bagdán Boglárka, az AM agrárszakképzésért felelős helyettes ál­lamtitkára, Mikula Lajos AGRYA-elnök, valamint Németh Szabolcs CA elnök vettek részt. A beszélgetés középpontjában az agrárszakembereket a közeljövőben érintő kihívásokra való felkészülés és felkészítés álltak. Az ágazat rohamosan változik, egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen át fogják formálni az ágazatot. Egy ilyen környezetben pedig csak akkor lehet valaki sikeres, ha képes a gyors tanulásra és alkalmazkodásra. Tehát a jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek az sikeres átadásában rejlik – állapították meg a kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük