fbpx

Ökogazdálkodók között járt a Corvinus Agribusiness

Ökogazdálkodók között járt a Corvinus Agribusiness

A múlt hétvégén Bercelen volt szerencsénk belekóstolni a helyi fejlesztések mindennapi világába. Dr. Petro Kinga és férje, az elismert karmester és csellista, Philippe de Chalendar egy felejthetetlen hétvégével gazdagította kis csapatunkat. Kinga eredetileg közgazdász, mely nagy előnyt jelent a térségi fejlesztések megvalósításában. A két nap alatt belepillanthattunk a nógrádi „Ökokulturális” csoda életébe, valamint megismerkedtünk a gyakorlatban is a helyi vidékfejlesztéssel.

Pár éve alkalmazzák a Kék Óceán Stratégiát, mely a helyi projektek alapját képezi. Ennek elméletével már volt lehetőségünk megismerkedni a Corvinuson tartott előadása keretein belül. Az elmélet lényege, hogy új piacot kell teremteni a többlet tudás és innováció alkalmazásával, ezzel megkerülve a hagyományos piac adta csekély versenyesélyeket.

Manapság óriási problémát okoz a folyamatos elvándorlás a vidéki falvakból, mely szélsőséges esetekben egyes területek elnéptelenedéséhez vezet. Viszont mi egy olyan csodának lehettünk részesei a nógrádi 2000 főt számláló községben, ahol a helyi közösség mer álmodni és belevágni olyan projektekbe, amelyek egyenként is lenyűgözők. A kistérségi fejlesztések célja, hogy Bercel a későbbiekben „Budapest játszóterévé” válhasson.

Jó látni, hogy valaki szívvel-lélekkel küzd egy ilyen nemes célért. Kinga személyében egy olyan embert ismerhettünk meg, aki hihetetlen odaadóan és önzetlenül valósítja meg álmait, mindezt környezetbarát, fenntartható módon. Az ökofarmok, koncerttér, kulturális események, lovarda, közösségi események és vályogházak folyamatos renoválása a helyiek összefogásával egy olyan rendszer, melyben minden egyes pillér egymásra épül és egymást erősíti. Jelenleg a közel 20 futó projektje is rámutat arra, hogy milyen kifogyhatatlan energiával és motivációval rendelkezik a berceli fejlesztések terén. Minden egyes projekt nagyon izgalmas és páratlan lehetőséget kínál nemcsak a községnek, hanem az egész térségnek is.

Első nap egy volt bánya területét látogattuk meg, ami immáron a Festival Labor nevet viseli. Ugyanis a jelenlegi két betonépület a későbbiekben koncertek színhelye lesz. Az akusztika fantasztikus, ezt Philip be is bizonyította csellójátékával, amely egy igazán impozáns egésszé varázsolta jövőbeni terveiket. Továbbá a vályogház-megújítási programban csapatunk is közreműködött, melynek célja a leromlott állapotú hagyományos vályogházak renoválása egy ökoépítészeti szemléletmódot követve. Ez kifejezetten fontos a település arculatának megőrzése érdekében.

Talán Bercel szimbolizálja a legkézzelfoghatóbban szervezetünk mottóját, hiszen itt harmóniában érvényesül egymás mellett a vidék, a fiatalság és a jövő. A hétvégi látogatás csak a kezdete volt a jövőbeli együttműködésünknek.  Őszintén reméljük, hogy a későbbiekben is a részesei lehetünk a térség fejlődésének és láthatjuk megvalósulni projekteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük